L’espai de cuina es un projecte personal que va sorgir en un moment de profunda crisis vital, i avui, que fa dos anys que es van acabar les obres, puc dir que des de llavors m’ha permès viure moments de molta felicitat, satisfacció, comunió amb la vida i amb les persones que he conegut amb aquest vincle comú d’interès per assumir la responsabilitat de les nostres vides i el nostre planeta, mitjançant l’alimentació.

 

Després de moltes i moltes classes estic meravellada de lo gratificant que es la feina, de la pujada d’energia positiva i satisfacció que experimentem molts dies la professor@ que fa la classe i jo quan acabem i ens acomiadem del últim alumne. Em sento agraïda amb la vida per les persones que m’ha permès conèixer l’escola, algunes d’elles ja les considero bones amigues.

 

Fa temps que tinc ganes d’escriure una pàgina a la web de l’escola per donar les gràcies a totes les persones que en un moment o altre han posat el seu gra de sorra, directa o indirectament, en aquest projecte:

 

Mama: Gràcies per cuinar tan i tan bé amb menjar de veritat, i gràcies per acceptar que des de molt joveneta jo necessitava menjar d’un altre manera…tot i així saps que sóc una incondicional del teu caldo i els teus estofats, i que poques coses em transporten tant a la meva infància com un plat d’arròs blanc bullit amb suc espès i un allet.

 

Papa: Recordo la primera umeboshi que em vas fer tastar fa 23 anys! De que em moro del fàstic que em va fer…i ara, es un aliment habitual a la meva cuina. Gràcies per ser tan curiós, tan obert i generós, per les nostres converses i reflexions, per ser un home intel·lectualment tan estimulant. Et trobo a faltar cada dia.

 

Mercè Balaguer: Gràcies per no tenir mai mandra de cuinar. Per cuidar-me com a una filla i mimar-nos a tota la família amb la teva cuina…T’estimo moltíssim.

 

Iaia Mercè: Gràcies per transmetre’m que en la qualitat del menjar mai havíem d’escatimar diners…i més quan tenies que netejar cases i cosir per les nits per comprar-lo. Et trobo a faltar.

 

Mossèn Nicolau i Dolors Ruvirola: Gràcies pel projecte educatiu de l’escola Santa Fe, per permetre’ns gaudir d’un hortet i una granja durant els meus anys a l’internat, per haver viscut entre boscos, per lo bo i generós que era el menjar de l’escola.

 

Bruno Figueras: Gràcies per descobrir-me Greenpeace, la macrobiòtica i les algues l’any 1991. Arrel d’això vaig començar el camí fins aquí. 25 anys després encara aprenc de tu cada cop que compartim una estona. Sobretot, gràcies per ser el meu amic.

 

Companyes de la Lliga de la Llet: Vosaltres heu sigut claus en el meu creixement, de la vostra mà he descobert una maternitat tan enriquidora que m’ha canviat la vida en tots els sentits. Gràcies per obrir-me els ulls i portar-me a qüestionar coses que donava per certes, per fer-me critica i constructiva, per ensenyar-me a escoltar i comunicar-me amb respecte.

Començar la vida amb lactància materna es el primer pas d’una alimentació saludable. Els 10 anys de voluntariat intentant ajudar a mares que volen alletar m’han fet veure clar que la principal font de felicitat es ser útil i ajudar a altres persones. Sempre dic que el meu voluntariat es pur egoisme: em fa sentir a gust amb mi mateixa.

 

Montse Vallory: Gràcies pel teu entusiasme des de el primer instant en que et vaig parlar del meu projecte. Gràcies per la teva ajuda, els teus consells i per confiar en mi i estrenar l’espai amb les teves classes.

 

Elena Carrió: Confiaste en mi, y llevas casi dos años cogiendo tu maleta cada 6 semanas y viniendo desde Madrid a impartir clases. Eres una fuente de sabiduria, con devoción y gran capacidad de trabajo. Mil veces gracias.

 

Núria Coll: Núria, t’hauria de donar unes gràcies tan i tan grans…que no sé per on començar. Dir-te que aquests dos anys de rodatge te’ls dec en grandíssima part a tu. Gràcies per ser tan entusiasta, tan bona persona, tan generosa, tan treballadora, tan respectuosa…gràcies per confiar en mi. Ets un regal de la vida.

 

Marta Dansa: Gràcies per posar-ho tot sempre tan bonic. La meva cuina no seria igual sense els teus dissenys.

 

Yorka: Gracias por estar a mi lado preparando los talleres y cursos. Gracias por anticiparte a mis necesidades y estar siempre dispuesta con una sonrisa. Es un privilegio tenerte conmigo.

 

Ferran Forcada: Gràcies per les hores i hores que has dedicat a la web, intentant facilitar-me la gestió dels cursos i que disposi de més temps lliure. Gràcies per lo fàcil que ha sigut compartir amb tu els meus criteris d’alimentació, per cuinar-me coses bones i sanes, i per buscar sempre restaurants saludables quan sortiem a menjar fora. T’ho agraeixo infinit.

 

Pol i Marta  : A vegades pateixo perquè sacrifico el nostre temps en comú per les classes de cuina…però sempre que us ho pregunto, hem contesteu que us agrada que faci aquesta feina. Us ho agraeixo moltíssim. Gràcies per la vostra paciència provant restaurants healthy quan viatgem.

Us miro i em sento orgullosa de vosaltres…fins i tot quan us trobo paquets buits de donetes a la paperera !!!

 

Gràcies a tots un cop més.

Alba Balaguer. Juny 2016