Primum non nocere i el principi de precaució

posted in: Newsletter | 0

“Quan una activitat es planteja com una amenaça per a la salut humana o per al medi ambient, cal prendre mesures de precaució, encara que algunes relacions de causa i efecte no s’hagin establert de manera científica completament.” 
Conferència de Wingspread, 1998
 
Quan es van prohibir les paelles amb recobriment antiadherent de tefló amb PFOA, ens vam adonar que durant anys havíem fet servir estris de cuina que no eren segurs per a la salut, i ara no sabem si els que fem servir ho són.
Els tòxics que els estris alliberen al menjar durant la cocció sovint actuen com a disruptors endocrins.
 
Un disruptor endocrí és una substància química exògena a l’organisme que té efectes adversos per a la salut de l’individu exposat o la de la seva descendència, com a conseqüència de canvis en l’activitat hormonal en l’equilibri de la funció endocrina.
 
De moment hi ha evidència d’exposició química mediambiental i d’efectes hormonals causats per disruptors endocrins pel que fa a la mala qualitat seminal, càncer de mama, precocitat en el desenvolupament sexual, endometriosi com a causa més important d’infertilitat femenina, càncer de pròstata, disfunció tiroidal, desenvolupament neuroconductual fonamentalment en infants, diabetis i obesitat.
 
Les fonts d’exposició als disruptors endocrins són universals i passen inadvertides, és a dir, tots hi estem exposats sense adonar-nos-en. Es tracta de múltiples residus que actuen a baixes concentracions. Això no ho recull encara cap regulació europea, perquè sovint estan per sota dels límits d’efectes comprovats, tot i que el problema sorgeix de la combinació de tots, l’anomenat “efecte còctel de substàncies tòxiques”.
 
Fa quinze anys, 39 eurodiputats es van fer voluntàriament una anàlisi de sang i els van detectar 76 contaminants, 49 de mitjana.
 
Per això, per evitar riscos per a la salut, cal aplicar urgentment el principi de precaució, relacionat amb el principi mèdic primum non nocere; és a dir, el primer és no fer mal. 
 
Ens hi ajudarà tenir uns coneixements mínims de com disminuir l’exposició amb actes quotidians com pot ser canviar les paelles, si cal, o cuidar-les bé; triar bones silicones i no exposar-les a temperatures massa altes; fer un bon ús de les carmanyoles segons cada necessitat…
 
També cal saber que els primers mil dies –embaràs (270 dies) i primera infància (365+365 dies)– són moments crítics en què aquestes mesures són més importants que mai.
 
Tot i que podem parlar de moltes exposicions diàries a tòxics, aquesta vegada ens centrarem en els estris de cuina i a saber llegir la informació d’etiquetes dels aliments que comprem, ja que sovint porten uns ingredients que no sabem ni què són ni quins efectes adversos poden tenir.
 
Us animem a venir a la xerrada que farà la Martina Ferrer el dissabte 9 de novembre sobre tots aquests aspectes.
 
A més, esperem que els altres tallers programats us siguin d’interès i útils.